FIFA 16 aangeklaagd door NCAA

Het lijkt erop dat sommige vrouwelijke spelers helemaal niet in FIFA 16 gaan verschijnen. Niet omdat EA van gedachten is veranderd, maar omdat ze anders het risico lopen voor de rechter te worden gesleept. De NCAA heeft gedreigd EA aan te klagen als het de 13 spelers die bij hen onder contract staan toch in de game verschijnen.

De NCAA, afkorting voor de National Collegiate Athletic Association, is de sportkoepel die vrijwel alle sport op universiteiten in de Verenigde Staten overziet. De organisatie profileert zich als een manier voor talentvolle jeugdspelers een opstapje te bezorgen naar de professionele competities, maar kan vaak rekenen op veel kritiek. Het grootste pijnpunt is dat in de regels van de NCAA spelers worden aangemerkt als amateurs - en dus geen geld mogen verdienen voor de sport die ze bedrijven, en daar vallen videospellen dus ook onder. Gezien de spelers wel worden onderworpen aan een haast professioneel trainingschema, dit ook nog moeten combineren met hun studie, en de organisatie en bijbehorende staf zoals coaches in tegenstelling tot de spelers vaak miljoenen verdienen leidt dit tot veel protest.

EA gaat akkoord met de regeling om de toekomst van de spelers niet te beschadigen, maar doet dat met grote tegenzin. "Alle rechten waren verkregen via een standaardprotocol met nationale voetbalbonden, en geen van deze atletes zou worden gecompenseerd voor hun aanwezigheid in FIFA 16. Desondanks besluiten we de spelers te vervangen, omdat we hun toekomst niet willen verpesten."

Interessant is dat als het statement van EA waar is, de NCAA op twee punten onnodig zit te stangen. Het eerste punt is dat als EA daadwerkelijk de rechten heeft gekocht van de nationale voetbalteams waarvoor de vrouwen uitkomen, de NCAA helemaal niet het recht heeft om EA aan te klagen omdat de rechten bij de voetbalbonden liggen. Het tweede punt is dat als de spelers daadwerkelijk niet betaald worden voor hun optreden in de game, de regels van de NCAA technisch gezien niet zijn geschonden - de spelers verdienden nog steeds geen geld met hun optreden.

De spelers die niet in de game verschijnen zijn:

Canada

Kadeisha Buchanan (West Virginia)

Jessie Fleming (nog niet begonnen aan studie, maar universiteit van Californië)

Ashley Lawrence (West Virginia)

Janine Beckie (Texas Tech)

Rebecca Quinn (Duke)

Sura Yekka (Michigan)

Mexico

Tanya Samarzich (Kentucky)

Greta Espinoza (Oregon State)

Christina Murillo (Michigan)

Amanda Perez (Washington)

Emily Alvarado (nog niet begonnen aan studie, maar Texas Christian University)

Maria Sanchez (Southern California)

Spanje

Celia Jiménez (Alabama)

FIFA 16 komt 22 September uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Android, iOS en pc.

fifa16
FIFA 16 aangeklaagd door NCAA