Vakbond klaagt in Brussel over voetbaltransfers

De mondiale vakbond voor profvoetballers FIFPro wil via de Europese Commissie het huidige transfersysteem in het voetbal aanpakken. Dat systeem schiet tekort op alle fronten, meent de spelersvakbond. Een handjevol steenrijke clubs domineert de markt en van stabiele contracten is geen sprake, aldus FIFPro.

De bond opent vrijdag in Brussel de aanval tegen de wereldvoetbalbond FIFA, dat volgens FIFPro een transfersysteem heeft geschapen dat in strijd is met de mededingingswetgeving in Europa. "Het systeem faalt en schaadt het voetbal als industrie en sport", aldus voorzitter Philippe Piat.

FIFPro constateert dat de kloof tussen rijke en arme clubs steeds groter wordt en dat het transfersysteem die situatie in de hand werkt. Andere negatieve effecten zijn de handel in minderjarige spelers en constructies waarbij spelers ook eigendom zijn van een derde partij.

Rummenigge

De bond, die 65.000 profvoetballers vertegenwoordigt, zegt dat er jaarlijks 4000 geschillen zijn tussen spelers en clubs. Voetballers moeten vaak een lange juridische strijd voeren om hun contract te kunnen beëindigen en krijgen dan ook nog eens geen loon uitbetaald. Als een speler contractbreuk pleegt, levert hem dat vaak een schorsing van vier maanden op en eist de club een schadevergoeding die kan oplopen tot enkele jaarsalarissen.

De belangenbehartiger van de Europese topclubs ECA wil graag met FIFPro om de tafel om de problemen te bespreken. "We zoeken graag naar een oplossing waar beide partijen zich tevreden bij voelen", zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

Vakbond klaagt in Brussel over transfers
Vakbond klaagt in Brussel over transfers (Foto: ANP)