Nieuwe Britse oppositieleider zingt geen God Save the Queen

Dinsdag vond in Londen de officiële herdenking plaats dat de roemruchte 'Battle of Britain' 75 jaar geleden begon. Tijdens het volkslied hield de versgekozen Britse Labourleider Jeremy Corbyn de kaken echter stijf op elkaar. Hij deed niet eens alsof. 

"Hij koos ervoor respectvol stil te zijn", aldus een woordvoerder volgens de BBC. Maar het Conservatieve parlementslid Sir Nicholas Soames, kleinzoon van Sir Winston Churchill, zegt dat Corbyn zich heeft misdragen en respectloos tegenover de koningin heeft getoond.

Ook vanuit Corbyns eigen Labourpartij wordt gesuggereerd dat een leider mee moet doen met zulke symboliek, om een kans te hebben te worden gekozen. Maar anderen stellen dat hij dan juist zijn principes verloochent en de Labour-leden die hem tot leider hebben gekozen. Corbyn is namelijk tegenstander van de monarchie.

Corbyn is verder een exponent van het zogeheten 'Old Labour'. Dat staat tegenover het ooit succesvolle 'New Labour' van oud-premier Tony Blair. De uiterst linkse politicus werd volgens analisten populair vanwege zijn authenticiteit.

Maar over de vraag of je dan je principes te allen tijden volgt en het volkslied niet meezingt, zijn de meningen dus verdeeld. De consensus lijkt evenwel te zijn dat deze (in)actie Corbyn nog minder verkiesbaar maakt dan door sommigen al werd gevreesd.

Corbyn nieuwe leider Labour Groot-Brittanië
Nieuwe Britse oppostieleider zingt geen God Save the Queen (Foto: ANP)