Ministerie: 'handen vol aan asiel en migratie'

Asielzoekers en migranten zorgen voor veel extra werk voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. Door de enorme toeloop naar Europa en Nederland zijn extra mensen en middelen nodig om alle asielaanvragen te kunnen afhandelen. Daarvoor komt extra geld.

In Europees verband wil Nederland zich sterk maken voor een aanpassing van het asielbeleid. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff kan daarin het voortouw nemen, omdat Nederland voorzitter is van de Europese Unie in de eerste helft van 2016.

Nederland zal zich onder meer richten op het terugkeerbeleid en het tegengaan van internationale mensenhandel en -smokkel. Om smokkelaars aan te pakken, werken de marechaussee, politie, Openbaar Ministerie en andere organisaties in de vreemdelingenketen nauw met elkaar samen.

Vreemdelingenbewaring
De terugkeer is een heikel onderdeel van het asielbeleid. Mensen die zijn afgewezen, moeten terug naar hun eigen land. Daarbij kunnen ze ondersteund worden met geld of een opleiding. Velen kunnen of willen echter niet terug en verblijven soms jaren illegaal in Nederland. Eind 2016 moet een wet Terugkeer en Bewaring van kracht worden die deze kwestie beter moet aanpakken.

Vreemdelingenbewaring komt daarbij pas als laatste middel in zicht. In 2016 komt in Zeist een gezinsvoorziening waar gezinnen en alleenstaande minderjarigen terecht komen in afwachting van hun gedwongen uitzetting. Nu is daar al een tijdelijke gezinslocatie.

Nederland gaat ook verder met de voorstellen van de Europese Commissie over de buitengrenzen. Dat moet ongewenste migratie tegengaan.

Nederland: handen vol aan asiel en migratie
Ministerie: 'handen vol aan asiel en migratie' (Foto: ANP)