In 2016 worden knopen doorgehakt over wegen

2016 wordt het jaar waarin knopen worden doorgehakt over de aanleg van een reeks belangrijke wegen. Zij gelden als grote ontbrekende schakels in het wegennet.

Het gaat onder meer om de omstreden Blankenburgverbinding onder de Nieuwe Waterweg ten westen van Rotterdam en de verlenging van de A15 bij Arnhem, de A13/16 bij Rotterdam en de ring rond Utrecht. Daarnaast worden de A1, A6 en A9 bij Amsterdam aangepakt.

Het gaat om projecten die voor de economie van groot belang zijn, aldus minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu: "Nu het economisch met ons land weer beter gaat, verwachten we meer mensen en goederen op weg, water en spoor."

Nieuwe investeringen
Volgend jaar zal in totaal 5,8 miljard euro worden uitgegeven aan wegen, spoorwegen en vaarwegen, waarvan bijna de helft aan nieuwe investeringen. Zo begint de invoering van het Europees spoorbeveiligingssysteem ERTMS in Nederland. Wat de scheepvaart betreft, wordt gestart met de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden.

Het is voor de Nederlandse economie ook belangrijk dat de luchtvaartsector zijn internationaal sterke positie houdt. Om Schiphol te kunnen laten groeien is ook de ontwikkeling van de vliegvelden Lelystad en Eindhoven nodig, aldus de minister. De uitbreiding van Lelystad begint volgend jaar.

In 2016 worden knopen doorgehakt over wegen
In 2016 worden knopen doorgehakt over wegen (Foto: ANP)