Koning positief én somber in Troonrede

In de net uitgesproken Troonrede sloeg Koning Willem-Alexander twee verschillende tonen aan. Omtrent de sociaal-economische situatie in Nederland sloeg de Koning een voorzichtig positieve toon aan. Omtrent de internationale toestand en de veiligheidstoestand was de Troonrede daarentegen een stuk somberder.

De Koning onderstreepte de gezondheid van de Nederlandse economie, en de rol die recente hervormingen hierbij hebben gespeeld. Ook noemde hij maatregelen als de 210 miljoen euro die structureel extra naar verpleeghuiszorg gaat, het recent aangekondigde belastingplan dat voor extra koopkracht zou moeten zorgen en de verhoging van de kinderopvangtoeslag. Wel uitte de Koning zorgen over de nog steeds hoge werkloosheid, en waarschuwde hij dat Nederland moet blijven waken voor de structurele gezondheid van de economie.

De internationale situatie lijkt de regering zorgen te baren. De Koning sprak van een aanzienlijk toegenomen instabiliteit in een ring rond Europa, vooral veroorzaakt door militaire conflicten. Hij refereerde naar de "schrijnende beelden" van de recente vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten, onder andere verwijzend naar Calais. Qua beleid stelde de Koning een agenda voor die de indruk geeft van een compromis tussen PvdA en VVD. Hij gaf aan dat een beperking van de instroom aan vluchtelingen hand in hand zal moeten gaan met een humanitaire aanpak voor degenen die hier al zijn, en mogelijk ook zullen blijven. 

Ook deed de Koning enkele aandachtspunten voor de regering uit de doeken. Een nieuw nationaal wetenschapsbeleid zal zich sterk richten op integratie en uitwisseling tussen onderzoekers en bedrijfsleven. De klimaatomstandigheden doen de regering blijvend zorg dragen voor een actueel beleid aangaande watermanagement. Ook zal de NAVO een sneller en robuuster reactievermogen moeten ontwikkelen. In de eerste helft van 2016 zal Nederland voorzitter van de Europese Unie zijn: tijdens dit voorzitterschap wil de regering focussen op wat ze de "hoofdzaken" voor Europa noemt. Dit betreft vooral een pan-Europese aanpak van de vluchtelingenproblematiek, en een robuuste stellingname tijdens de klimaatconferentie die begin december in Parijs zal worden gehouden.

Koning positief én somber in Troonrede.