Klein herstel op afwachtende beurzen

Op de Europese aandelenbeurzen werden maandagmiddag kleine winsten geboekt. Flinke koersverliezen in China, na matige economische cijfers van de op één na grootste economie ter wereld, zorgden voor enige voorzichtigheid. Daarnaast werd gewacht op de belangrijke rentevergadering van de Federal Reserve later deze week.

,,De beurzen laten een klein herstel zien na de flinke verliezen tijdens de laatste twee sessies. De handel blijft echter beweeglijk. Iedereen wacht op wat de Fed gaat doen en tot het besluit op donderdag zal er waarschijnlijk weinig gebeuren", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ,,De kans op een renteverhoging is fiftyfifty, maar waarschijnlijk zal de Fed nu nog niets doen vanwege de onzekerheid over de impact van de economische onzekerheid rond China", benadrukte de marktkenner.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 432,15 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 636,82 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,3 procent, Londen klom 0,6 procent.

RELX

Grootste stijger in de AEX was informatieleverancier RELX met een winst van 1,6 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Exane. Baggeraar Boskalis stond onderaan met een verlies van 3,5 procent na een adviesverlaging door ING. Digitaal beveiliger Gemalto volgde met een verlies van 3 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

In Zürich verloor Credit Suisse 0,8 procent. De Zwitserse bank zal naar verluidt volgende maand zijn ,,strategische veranderingen" aankondigen. Als onderdeel van de reorganisatie wil Credit Suisse zijn private bankactiviteiten in de Verenigde Staten verkopen. Ook zou het management van de bank op de schop gaan.

Sabadell

Sabadell daalde 0,1 procent in Madrid. Volgens Spaanse media onderzoekt de Spaanse bank een bod op de hypotheekgerelateerde portefeuille van de Britse genationaliseerde bank Northern Rock and Bradford & Bingley.

De euro was 1,1321 dollar waard, tegen 1,1331 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg een fractie in prijs tot 44,64 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder en werd verhandeld voor 47,79 dollar per vat.

Klein herstel op afwachtende beurzen
Klein herstel op afwachtende beurzen (Foto: ANP)