Laatste overlevende Japans kamp bij onthulling monument

In de Japanse stad Nagasaki is zondag een monument onthuld ter nagedachtenis aan 73 buitenlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog overleden in een Japans krijgsgevangenenkamp. Bij de herdenking was ook de Nederlander Henk Kleijn aanwezig. Hij is volgens de krant The Japan Times de laatste overlevende oud-gevangene van het kamp.

Het monument is geplaatst op de plek waar vroeger Fukuoka 2 stond, een van de grootste kampen voor krijgsgevangenen in Japan. De 90-jarige Kleijn is er drie jaar gevangen gehouden. Hij werd op zeventienjarige leeftijd door Japanse militairen opgepakt in Nederlands-Indië, dat nu Indonesië is.

"Veel van mijn kameraden kwamen nooit thuis", zei Kleijn tegen The Japan Times. "Vandaag ben ik hier om ze te herdenken. Ik wil graag mijn dank betuigen, ook namens degenen die niet meer bij ons zijn, aan iedereen die dit gedenkteken mogelijk heeft gemaakt."

Volgens Kleijn waren de omstandigheden in Fukuoka slecht en de gevangenbewaarders wreed. Er was een tekort aan voedsel, medicijnen en kleding.

Monument in Japan voor omgekomen gevangenen
Laatste overlevende Japans kamp bij onthulling monument  (Foto: ANP)