Sensationele Vinci voorkomt Grand Slam Serena Williams

De ongeplaatste Italiaanse Roberta Vinci heeft vrijdag in New York voor een enorme stunt gezorgd. De 32-jarige tennisster schakelde op sensationele wijze titelverdedigster Serena Williams uit in de halve finales van de US Open. De als eerste geplaatste Amerikaanse, die aasde op haar vierde Grand Slam-titel in één kalenderjaar, ging in drie sets onderuit: 2-6, 6-4 en 6-4.

Williams won het toptoernooi op Flushing Meadows zes keer. Vanaf 2012 pakte ze de titel drie keer op rij. Vinci kwam op Flushing Meadows in het enkelspel nooit verder dan de kwartfinales. Op een Grand Slam haalde de temperamentvolle speelster individueel nog nooit de laatste vier, laat staan de finale.

Vinci opende de partij direct een break, maar Williams was de baas in de eerste set en trok die set met 6-2 naar zich toe. Er leek niets aan de hand voor de Amerikaanse. Vinci, die in 2012 het dubbelspel in New York won, gaf zich niet gewonnen en zag Williams drie breakpoints van haar wegwerken. In de vijfde game kreeg Vinci weer drie breakpoints en nu was het wel raak, waarna ze bij 5-3 op eigen service de set naar zich toe trok. 

De Italiaanse bleef het Williams ook in de derde set lastig maken. Door direct een break te plaatsen, voerde ze de druk op de getergde Amerikaanse op. Bij 3-3 brak ze nogmaals, waarna ze haar zenuwen in bedwang hield en bij 5-4 op haar eerste matchpoint toesloeg.

De eindstrijd op zaterdag in New York wordt een nooit verwacht Italiaans onderonsje. Flavia Pennetta (33) rekende in de halve eindstrijd resoluut af met de als tweede geplaatste Roemeense Simona Halep: 6-1 6-3.

Vinci stunt tegen Williams in New York
Vinci stunt tegen Williams in New York (Foto: ANP)