Frans Timmermans bang voor extreemrechts

Linkse politicus Frans Timmermans vreest dat extreemrechtse partijen de verkiezingen gaan winnen als de huidige politici geen verantwoordelijkheid en harde beslissingen gaan nemen in het vluchtelingenvraagstuk. Als extreemrechts de verkiezingen gaat winnen 'dan is Europa echt in de aap gelogeerd', aldus Timmermans in Nieuwsuur.

Timmermans vindt het ook een goed idee om zelf mensen naar Europa te halen, zodat de mensensmokkelaars er niets aan kunnen verdienen. 'Als we veel meer in kunnen zetten op steun voor de regio's waar het zich voordoet, als we veel meer in kunnen zetten op ook asielprocedures verplaatsen naar waar het zich voordoet, zodat je daar mensen identificeert die je naar Europa kan halen, zodat ze niet in de handen vallen van mensensmokkelaars die geld proberen te verdienen met totale minachting voor het leven van de mensen aan wie ze geld verdienen, als we ervoor kunnen zorgen dat daar de asielprocedure goed werkt, dan hoeven mensen ook die ellendige weg naar Europa niet aan te gaan'.

Nederland zou, met zijn ervaring in de internationale politiek en in ontwikkelingssamenwerking, een grote rol kunnen spelen in het vluchtelingenvraagstuk.