Wetenschappers gaan onbekend virus activeren

Onder het mom van onderzoek gaan Franse wetenschappers binnenkort proberen een prehistorisch virus weer tot 'leven' te wekken. Het gaat om het 30.000 jaar oude Mollivirus sibericum dat gevonden is in de permafrost van Siberië. Wat het virus doet is onbekend.

De onderzoekers willen het virus weer activeren om te kijken wat de effecten zijn van klimaatopwarming. Vanwege dit klimaatproces ontdooit er namelijk steeds meer van de permafrost. Hierdoor komen niet alleen gassen vrij, maar mogelijk ook virussen die geacht werden al millennia te zijn uitgestorven.

Het is het vierde virus dat ontdekt is sinds 2003 in de Siberische toendra's. De wetenschappers willen, voordat ze het virus wekken, wel eerst nagaan of het een schadelijk effect kan hebben op mensen of dieren. Met slechts een fractie van het virus kan het in de juiste gastheer namelijk uitgroeien tot een volwaardig besmettelijk pathogeen virus.

Een van de onderzoekers, Jean-Michel Claverie, is dan ook bezorgd over dit en soortgelijke virussen. De virussen worden namelijk vooral gevonden in gebieden waar olie en grondstoffen worden gewonnen. Het kan zomaar zijn dat bijvoorbeeld het door vaccinaties uitgeroeide pokkenvirus plots weer opduikt.