Polen wil toch meer asielzoekers opvangen

Polen wil toch meer asielzoekers opvangen dan de maximaal 2000 vluchtelingen die het eerder wilde opnemen, zei de Poolse premier Ewa Kopacz dinsdag. President Andrzej Duda had zich eerder nog uitgesproken tegen verplichte quota's voor EU-landen.

"Onze capaciteit is groter dan 2000, maar we willen wel voor omstandigheden zorgen waarin de asielzoekers zich veilig voelen en tegelijkertijd zorgen dat ook onze huidige inwoners geen negatieve gevolgen ondervinden van de nieuwkomers", zei Kopacz. "We kunnen het ons niet veroorloven om economische vluchtelingen op te nemen en richten ons uitsluitend op mensen die elders gevaar lopen."

Spanje zei dinsdag dat het bereid is om zoveel vluchtelingen op te nemen als de EU vraagt. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría wilde geen aantallen noemen, maar in het herverdelingsplan van de EU zou Spanje zo'n 19.000 asielzoekers moeten opvangen.

De centrumrechtse regering stelde eerder nog dat het niets extra's kan doen vanwege de werkloosheid van 22 procent en het feit dat veel vluchtelingen via de Middellandse Zee al rechtstreeks in het land arriveren. Spanje wilde eerder slechts 2749 van de toen gevraagde 6000 asielzoekers ontvangen.

Sáenz de Santamaría verklaarde de ommezwaai door te stellen dat de meeste asielzoekers niet meer vanuit Libië de Middellandse Zee oversteken, maar vanuit de Balkan naar Midden- en West-Europa komen. Daarnaast is ook in Spanje de publieke opinie de laatste weken aan het kantelen naar een voorkeur voor het opnemen van meer migranten.

Polen wil toch meer asielzoekers opvangen
Polen wil toch meer asielzoekers opvangen (Foto: ANP)