Adblock Plus brengt browser uit voor Android en iOS

Dinsdag verscheen de nieuwe browser van Adblock Plus in de Play Store van Google. De browser heeft een geïntegreerde advertentieblocker en de makers claimen dat pagina's sneller laden en dat de browser veiliger is dan die van concurrenten.

De browser is ook te vinden in de App Store van Apple. Adblock Plus is hiermee de eerste die een advertentiewerende browser uitbrengt op iOS. Ze zijn zelfs eerder dan Apple zelf, dat in iOS 9 zijn Safari-browser ondersteuning geeft voor het blokkeren van advertenties. Adblock Plus geeft aan dat zijn browser soepeler scrolt dan Safari voor iOS en gebruiksvriendelijker is. De browser ondersteunt Chrome-extensies.

Het is niet voor het eerst dat Adblock Plus een advertentiewerende service aanbiedt in de Play Store. In 2013 werd zijn app uit de Play Store verwijderd nadat Google besloot dat het 'diensten of producten van anderen op een ongeautoriseerde manier frustreerde'.

Op Android ondersteunt de browser nog geen add-ons, maar Adblock Plus is wel van plan om dat aan te bieden in toekomstige releases. De browser biedt vooralsnog de mogelijkheid om favoriete sites te whitelisten, alle advertenties te blokkeren in plaats van alleen de hinderlijke en aanvullende filters in te stellen. Importeren van geschiedenis en bladwijzers behoort ook tot de mogelijkheden.