Nog geen EU-akkoord over steun boeren

De 28 landen van de Europese Unie zijn het maandag niet eens geworden over een plan om de noodlijdende landbouwsector te helpen. Het extra ingelaste overleg in Brussel is maandag afgesloten zonder akkoord. Volgende week komen de bewindslieden weer bij elkaar, in Luxemburg, om tot een oplossing te komen.

Op tafel lag een voorstel van de Europese Commissie, die met een set van maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro de boeren tegemoet wilde komen. Maar de verdeeldheid in Europa is te groot. De commissie moet de komende dagen meer details uitwerken.

De Vlaamse Landbouw-minister Joke Schauvliege liet via Twitter weten dat die voorstellen een ,,onvoldoende" krijgen. Brussel moet zijn huiswerk opnieuw doen, stelde zij.

Zuivelsector
Het leeuwendeel van de half miljard is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan, stelde Brussel. Er moet zo veel mogelijk rekening worden gehouden met de specifieke situatie in elke lidstaat. Het geld moet gaan naar de lidstaten die dan zelf maatregelen kunnen nemen, bijvoorbeeld om een deel van de subsidies aan boeren eerder uit te betalen.

Alle landen zijn doordrongen van de noodzaak om steun te bieden, benadrukte vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie na afloop van het overleg. Maar over details is er nog geen akkoord, stelde hij.

De prijzen voor melk, vlees en fruit zijn fors gedaald onder meer door de Russische ban op Europese landbouwproducten en een flink afgenomen vraag. Boeren protesteerden maandag in Brussel en eisten steun.

LTO
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft gemengde gevoelens bij het plan om 500 miljoen euro uit te trekken voor hulp aan de boeren. De organisatie is blij dat er geld beschikbaar lijkt te komen voor de melkveehouders. "Een substantieel bedrag. Maar voor de varkenshouders zijn nauwelijks maatregelen aangekondigd."

Dat er voor de varkenshouderij geen concrete maatregelen zijn aangekondigd om de druk op de sector te verlichten is voor LTO wel een teleurstelling. De organisatie is wel blij met de aankondiging dat er gekeken gaat worden naar mededingingsregels. De LTO had evenwel liever gezien dat ruim 800 miljoen euro zogeheten 'superheffing' in zijn geheel was teruggehaald.

Voorzitter
De Europese landbouwministers vergaderen volgende week dinsdag verder in Luxemburg. Dan zal ook meer duidelijk worden over hoe de 500 miljoen euro zal worden verdeeld over de lidstaten. LTO Nederland voorzitter Albert Jan Maat zal bij dit overleg ook aanschuiven. "Ik zal mij er daar voor hard maken dat het maatregelenpakket op korte termijn voor boeren wat oplevert."

Ook wil LTO op korte termijn met de staatssecretaris om tafel over hoe het geld dat voor Nederland beschikbaar komt te besteden.

Gemengde gevoelens bij LTO
Nog geen EU-akkoord over steun boeren (Foto: ANP)