Zuid-Afrikanen morrelen aan reputatie Gandhi

Twee Zuid-Afrikaanse hoogleraren werpen een schaduw over de smetteloos geachte reputatie van Mahatma Gandhi, de man die India via een weg van geweldloosheid naar onafhankelijkheid leidde. In hun boek The South African Gandhi - Stretcher: Bearer of Empire schrijft het duo dat Gandhi zich bepaald neerbuigend over de zwarte bevolking van Zuid-Afrika uitliet toen hij daar tussen 1893 en 1914 woonde.

 Ashwin Desai en Goolam Vahed onderwierpen de geschriften van de Indiase politicus aan nauwgezet onderzoek. Gandhi kwalificeerde de zwarte Zuid-Afrikanen onder meer als 'wild, rauw en traag'. De Indiase gemeenschap in Zuid-Afrika, waartoe hijzelf behoorde, omschreef hij als superieur aan de oorspronkelijke, zwarte inheemse bevolking. Wat Ghandi later over zijn verblijf in Zuid-Afrika schreef is volgens de hoogleraren 'flink bijgeschaafd'.

Mahatma Gandhi weekte door zijn geweldloze revolutie zijn land los van het Verenigd Koninkrijk. De onafhankelijkheid kwam in 1947. Een jaar later werd hij vermoord door een extremistische hindoe.

Zuid-Afrikanen morrelen aan reputatie Gandhi
Zuid-Afrikanen morrelen aan reputatie Gandhi (Foto: ANP)