Monsterscores voor rolstoelbasketbalsters op EK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben in de eerste vier wedstrijden van het EK in het Britse Worcester duidelijk gemaakt wat de plannen zijn: winnen. De eerste wedstrijd werd met 82-21 al overtuigend gewonnen van Spanje, dankzij twintig punten van Cher Korver en negentien van Mariska Beijer.

De tweede wedstrijd draaide uit op een heus slagveld. Aan het eind van het eerste kwart kwam Italië één keer tot scoren, iets wat ze in het begin van het tweede kwart herhaalden. Meer viel er niet te noteren voor de Italiaanse dames, die slechts twee van hun 38 pogingen - waarvan tien driepuntspogingen - in het net kregen en geen enkele keer een vrije worp mochten nemen. Nederland ging het een tikkeltje beter af: 38 van de 85 schoten voor twee punten gingen raak en slechts twee keer werd van achter de driepuntslijn geschoten. Die gingen weliswaar beiden mis, maar met ook nog dertien rake vrije worpen liep de eindstand uit op 89-4 voor Oranje.

 

Vervolgens bleek ook Frankrijk geen serieuze kans te maken, hoewel zij het beter deden dan Italië. Ze wisten 22 punten te scoren, wat nog wel minder was dan de hele productie van Beijer, die tot 25 punten kwam. Ook Inge Huitzing en Korver haalden de dubbele cijfers, met als gevolg dat Nederland met een 70-22 zege naar de kleedkamers rolde.

In de vierde groepswedstrijd slaagde ook Turkije er niet in om een bedreiging te vormen en haalde Nederland zelfs de driedubbele cijfers. Mine Ercan kwam voor Turkije tot twaalf punten, Naciye Cakir en Zeliha Karagöl scoorden er nog twee en dat was het voor de Turkse dames, Bij Nederland haalde dit keer niemand de twinting punten, maar doordat maar liefst zes vrouwen meer dan tien punten scoorden kwam Nederland uiteindelijk toch over de honderd punten: 106-16.

Woensdag om 17.15 uur wacht de aartsvijand van de Nederlandse dames: paralympisch kampioen en vice-wereldkampioen Duitsland. In 2013 won Oranje nog met één punt verschil van de Duitse dames in de EK-finale in Duitsland. Nederland is al wel verzekerd van een plek in de halve finales, net als Duitsland en Groot-Brittannië, waar Nederland donderdag nog tegen speelt.