'Klemrijden Mocro's is racisme'

Een actie van boze boeren in de buurt van Eemnes zorgt naderhand voor veel ophef. Met hun trekkers blokkeerden de boeren diverse wegen, zodat een geparkeerde auto met drie Marokkaanse Nederlanders erin niet kon wegrijden.

Zo'n twintig boze boeren blokkeerden woensdag de Zuidpolder van Eemnes met hun trekkers, schrijft RTV Utrecht. Ze wilden zo voorkomen dat geparkeerde auto kon wegrijden, omdat ze vermoedden dat de drie inzittenden dieven waren.

Er is de laatste jaren veel landbouwgereedschap in de polder gestolen en woensdagavond rond 21.00 uur stond er weer een verdachte auto in de berm. Omdat de boeren lang op de politie moesten wachten, hebben ze uit onvrede de polder geblokkeerd zodat de auto niet weg kon rijden. Uiteindelijk verscheen de politie en vond niets strafbaars in of bij de auto. De drie mannen konden daarna hun weg vervolgen.

Achterlijk
'Racisme!' is de reactie van politiek-correct Nederland. Opiniemaker Zihni Özdil noemt de boeren 'achterlijke kneuters' en trekt een vergelijking met de Friezen na de moord op Marianne Vaatstra. Die begonnen in 1999 een hetze tegen asielzoekers in de nabije regio, maar in 2012 bleek dat de blanke Jasper S. de moord op zijn geweten had.

Özdil spreekt van 'xenofoob en hypocriet provincialisme'. De boeren zijn echter trots op hun actie, bericht de Gooi- en Eemlander. 'Wie weet wat je hebt voorkomen. We hebben hier nogal last van gereedschapdiefstal. Of ze wachtten tot er in het schemerdonker een meisje voorbij fietste (…) Ze hadden ook schapen kunnen stelen. Het offerfeest staat voor de deur.' De boeren zeggen er een 'boeren-app' op na te houden. Ze seinen elkaar in als er sprake lijkt te zijn van rottigheid. 

Stank voor dank
Weblog GeenStijl denkt er het hunne van: 'De polder is minder no-go area voor lichtgetintiërs dan bepaalde wijken in de grote stad no-go area's zijn voor vrouwen, transgenders en homoseksuelen', schrijft de website. 'Is zo'n boerenwacht wenselijk? Nee, absoluut niet. In de ideale maatschappij regelt de politie dit soort zaken. Maar ja, die is totaal weg bezuinigd van het platteland. Blijkbaar heeft Eemnes, dankzij chronische diefstal aldaar, de behoefte om haar eigen veiligheid en rust te organiseren, omdat de overheid daarin tekort schiet. Als dank worden ze uitgescholden voor racisten.'