Uitslag PSV - Feyenoord

PSV heeft zondag voor eigen publiek orde op zaken gesteld en het machteloze Feyenoord de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. De landskampioen wist een snelle achterstand om te buigen en het duel met 3-1 te winnen.

De titelverdediger stond in de eerste topper van het seizoen al meteen onder druk, na het puntenverlies tegen ADO Den Haag (2-2) en sc Heerenveen (1-1). Een overwinning op het nog ongeslagen Feyenoord werd door PSV-trainer Phillip Cocu noodzakelijk genoemd.

De landskampioen moest wel enkele tegenvallers verwerken, de eerste zelfs nog voor de aftrap. De Deense linksback Simon Poulsen, die eindelijk weer een basisplaats had gekregen, raakte in de warming-up geblesseerd aan de kuit. Voor de vierde competitiewedstrijd op rij stond daarom de veel bekritiseerde Joshua Brenet aan de aftrap. Het noodlot sloeg nogmaals toe in de vierde minuut van de wedstrijd, toen de geplaagde Brenet er niet in slaagde een harde voorzet van rechtsbuiten Bilal Basaçikoglu te voorkomen. Jeffrey Bruma probeerde de voorzet weg te werken, maar raakte de bal totaal verkeerd en schoot hard in eigen doel.

Gelijkmaker

PSV liet zich niet van de wijs brengen en ging met steun van het publiek op jacht naar de gelijkmaker in het snikhete Philips-stadion. Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer stond keer op keer in de weg, tot de gelijkmaker in de 37e minuut alsnog viel. Maxime Lestienne kon door een wonderschone pass van Davy Pröpper en onachtzaamheid van Basaçikoglu zijn eerste doelpunt in dienst van zijn nieuwe club maken.

Na rust ging PSV op zoek naar de genadeklap. Nota bene rechtsback Santiago Arias was in een onderling te duel te slim en behendig voor de Rotterdamse publiekslieveling Dirk Kuijt. De Colombiaan kapte zijn tegenstander uit en zette de landskampioen op voorsprong.

Eerste kansen

Pas bij achterstand kreeg Feyenoord de eerste kansen. Colin Kazim-Richards en Basaçikoglu troffen PSV-doelman Jeroen Zoet. Lex Immers had veel tijd nodig om huizenhoog over te schieten, Kuijt kopte op de paal.

Scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal op de stip nadat zijn grensrechter een overtreding van invaller Eljero Elia in het strafschopgebied had gezien. De Feyenoord-debutant reageerde witheet en moest toezien hoe de ingevallen reservespits Jürgen Locadia van PSV de penalty benutte.