'Word geen vrienden met ongelovigen'

Wat doe je wanneer je als rechtgesnaarde imam in Zweden van de overheid meer dan 47.000 euro krijgt in de 'strijd tegen islamofobie en racisme in de maatschappij'? Dan zet je onder andere een website op. En die gebruik je vervolgens om je eigen islamitische agenda door te drukken.

De in Zweden toonaangevende Imam Abo Raab had het prima voor elkaar: de autoriteiten in de stad Gävle hadden hem het nodige geld overhandigd, iets waarmee je prima duidelijk kon maken waar in jouw ogen de islam voor staat. In theorie was het geld bedoeld om bruggen te bouwen tussen de moslims en de kuffars, maar de bruggen van Abo waren wel een beetje wankel te noemen.

Op de bruggenbouwwebsite (muslim.se) liet Abo weten welke zaken zoal verboden voor een moslim zijn.

  • Op homoseksualiteit staat de doodstraf.
  • Word geen vriendjes met ongelovigen
  • Neem geen deel aan de maatschappij van de ongelovigen; word geen lid van politieke partijen, neem niet  hun nationaliteit aan (tenzij het absoluut noodzakelijk is), ga niet hun leger in en help niet om wapens te produceren.
  • Draag niet dezelfde kleren als ongelovigen. Praat niet zoals hen en doe jezelf niet voor alsof je een van hen  bent, want zo wek je de indruk dat je ze wel mag.


Erg vreemd kunnen een aantal van de 'verboden' niet overkomen, want deze lijken rechtstreeks uit de Koran te komen. Zo zegt vers 3.28: 'Laat de gelovigen geen ongelovigen als vrienden verkiezen boven de gelovigen -en wie dat doet heeft geen deel aan God, tenzij gij u zorgvuldig voor hen hoedt. En God waarschuwt u voor Hemzelf en tot God zullen allen terugkeren', de discriminatie spat er bijna vanaf. En voor wie dat nog niet duidelijk genoeg is, is er nog altijd vers 5.51: 'O, gij die gelooft, neem de Joden en de Christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad een hunner. Voorwaar, God leidt het overtredende volk niet'. Hoewel je dit natuurlijk allemaal in een vage context moet zien en klassiek Arabisch nooit goed vertaald kan worden naar het Nederlands, dat daarvoor uiteraard de fijne nuances mist.

Om een of andere reden is de website uit de lucht gehaald. Het is niet helemaal duidelijk of het geld is teruggevorderd.

'Voordeel fiscus weg na uitnodigen haatimam' (Foto: ANP)