Vluchtelingen bereiken via poolcirkel Europa

Tientallen Syrische vluchtelingen trokken dit jaar naar het hoge noorden van Rusland in een poging via de poolcirkel het Noorse Kirkenes te bereiken. Het plaatsje ligt op het Noordelijkste puntje van 'Het IJzeren Gordijn-pad', een fietspad langs de voormalige grens tussen Oost- en West Europa ten tijde van de Koude Oorlog.

Per maand bereiken tussen de vijf en twintig Syriërs het plaatsje, dat 4.023 kilometer verwijderd ligt van Damascus en waar de dagelijkse temperatuur net onder het vriespunt ligt.
'Het is relatief gezien vrij nieuw, het begon ongeveer een half jaar geleden', zei Tomas Pettersen, de enige politieagent van Kirkenes. 'Je zou kunnen zeggen dat het elke maand ongeveer vijf tot twintig mensen het proberen. Een paar probeerden het op de fiets, de anderen werden de grens over gereden in Russische auto's. Het is vrij eenvoudig de grens over te komen, ze kunnen gewoon in een Russische auto gaan zitten. Het is legaal.'

Volgens de plaatselijke krant Sør-Varanger Avis hebben 133 voornamelijk Syrische asielzoekers in 2015 deze route gebruikt om Europa binnen te komen. Hoe deze route bekend werd is niet geheel duidelijk. Zowel Pettersen als de politie van Olso laat weinig informatie los. Een receptionist van het hotel waar vluchtelingen soms overnachten, vertelde dat de werknemers niet met de media mochten praten.

Opmerkelijk is een bericht dat in 2013 is geplaatst op een Facebookgroep die Syriërs adviseert hoe ze het best Europa kunnen bereiken. In het bericht staat dat de Noorse grensovergang met Rusland onbegaanbaar is en dat men beter een heteluchtballon kan kopen om zo Noorwegen binnen te vliegen.

noordpool (Foto: pixabay)
noordpool (Foto: pixabay)