Water helpt niet tegen de kater

Er kan weer een mythe bij het vuilnis gezet worden. Het drinken van water na een avondje afgieten helpt namelijk niet tegen een kater. Dit blijkt uit een onderzoekje van de uni van Utrecht.

De universiteit had daarvoor hulp gekregen van 826 gewillige studenten, die best bereid waren een biertje te nemen in naam der wetenschap.

"Drink een glas water voor elk glas alcohol". Het klinkt als een gouden regel, maar eigenlijk blijkt het bladgoud te zijn. Het helpt bijna niets. Dr. Joris Verster kwam tot die conclusie.

Studenten kregen een vragenlijstje over de laatste keer dat ze in volwassen hoeveelheden bier of ander hemels sap genuttigd hadden. De vragen gingen onder andere over of ze iets na het stappen hadden gegeten dan wel water hadden gedronken. Tevens moesten ze aangeven hoe heftig de kater de volgende dag was.

"Iets eten of water drinken maakt weinig verschil uit de dag na het drinken", concludeert Verster. "Er is een kleine statistische verbetering bij wie iets at of water dronk - hun katers waren ietsje minder erg - maar het verschil is niet significant."

Uit het onderzoek zou blijken dat een kater niet zozeer te maken heeft met een vochttekort door uitdroging, zoals vaak verondersteld wordt. Waar het wel vandaan komt is de wetenschappers niet helemaal duidelijk, maar mogelijk zou het iets te maken hebben met processen in ons immuunsysteem.

Duidelijk taal. Een hoofd als een baksteen valt niet te vermijden wanneer er sprake van drankgebruik is. Volgens meneer Verster is er slechts een juiste en beproefde methode om een kater te voorkomen: minder drinken.

Dat is eigenlijk net iets teveel gevraagd.

oktoberfeest
eins, zwei, drei...