B. schreef eed IS 'als geheugensteuntje'

De van het voorbereiden van een aanslag verdachte Mohamed B. heeft in chats gedaan alsof hij een extremist was om indruk te maken. Dat herhaalde de 27-jarige Marokkaan, die illegaal bij zijn familie in Amsterdam verbleef, dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam.

In een schrift schreef hij onder meer een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat en ook een handleiding voor een bom. Gevraagd naar de reden waarom, antwoordde hij B. dat hij de teksten opschreef als geheugensteuntje, zodat hij wist wat hij moest zeggen in zijn chats. Hij wilde indruk maken op vrouwen met wie hij chatte. Hij zei bijvoorbeeld niet alleen dat hij zes maanden gevechtstraining had gehad in Libië, wat niet klopte, maar hij vroeg de vrouwen ook naar hun borsten en seksuele kwaliteiten, vertelde B.

B. werd vorig jaar oktober opgepakt. Hij ontkent dat hij een terrorist is. B. zou zich naar eigen zeggen vooral schuldig hebben gemaakt aan stoerdoenerij. In Marokko heeft hij zich eerder voorgedaan als bemiddelde jongeman, terwijl hij eigenlijk geld stal.

B. schreef eed IS 'als geheugensteuntje'
B. schreef eed IS 'als geheugensteuntje' (Foto: ANP)