5 whisky's in de ruimte geschoten

De huidige bewoners van het internationale ruimtestation ISS hebben vijf flessen whisky in ontvangst mogen nemen. Niet om de SpaceShip Blues mee te verdrinken of om een feestje mee te vieren, maar om in een kast te zetten.

Het gaat om vijf mooie flessen whisky van het Japanse merk Suntory. Men gaat kijken hoe whisky rijpt in gewichtloze en geconditioneerde toestand. De gerenommeerde levenswaterproducent stuurt verschillende monsters de ruimte in. Daaronder bevindt zich een 21-jarige Single Malt en een product dat net gedistilleerd is.

Een aantal flessen komen na een jaartje terug op moeder aarde, andere flessen krijgen twee jaar de tijd om te rijpen. Vreemd genoeg is er niet zoveel bekend over het rijpingsproces. De wetenschappers en de fabrikant hopen via dit experiment hier meer inzicht in te krijgen.

Suntory is trouwens niet het eerste de beste whiskymerk. Aflopen jaar werd hun Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 verkozen tot de Beste Whisky ter Wereld. De tweede en derde plaats ging -verrassend genoeg- naar Amerikaanse whisky's. In de top vijf kwam geen Schotse whisky voor. Alsof dat nog niet erg genoeg was voor de chauvinistische Schotten: Een Engels merk eindige hoger dan de Schotse in de verkiezing.

De vijf buitenaards gerijpte whisky's komen overigens niet in de winkel te leggen en zijn niet voor consumptie bedoeld. Uiteindelijk is dit dus het duurste staaltje drankmisbruik ooit.

120 jaar oude whisky terug naar Antarctica (Foto: ANP)