Man pleegt aanslag in Thalys

Op het station van de Franse stad Arras is een man opgepakt na een schietpartij in een trein van Thalys. De trein kwam uit Amsterdam en ging richting Parijs.

Drie mensen zijn in de trein gewond geraakt, nadat de man met een kalasjnikov het vuur opende op zijn medepassagiers. Hij werd daarna overmeesterd door Amerikaanse passagiers. 

De Franse politie denkt aan een terreuraanslag.

Update 23.48 uur:
Een woordvoerster van Thalys meldt dat de man in Brussel-Zuid op de trein was gestapt.

Update 23.30 uur:
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is vol lof over het 'moedige' optreden van de Amerikaanse passagiers, meldt het ANP. De minister bedankte de mannen en zei dat als zij hun hoofd niet koel hadden gehouden, zich wellicht een 'verschrikkelijk drama' zou hebben voltrokken. Ook bestempelde de minister de aanval als 'barbaars geweld'.

Update 22.29 uur:
De man heeft een identiteit opgegeven die nu wordt onderzocht. Het zou om een 26-jarige Marokkaan gaan, meldt het ANP. Volgens een bron bij de politie was de man al bekend bij de inlichtingendiensten.

Update 21.42 uur:
Het ANP meldt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten de situatie na de aanslag scherp in de gaten houden. "De politie en inlichtingendiensten van Nederland en Frankrijk wisselen informatie uit. Verder houden we nauwgezet een vinger aan de pols", aldus een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De Franse president François Hollande heeft zijn medeleven uitgesproken met de gewonden. "Ik spreek mijn steun uit voor de gewonden van de aanval in de trein van Amsterdam naar Parijs. Er zal alles aan worden gedaan om dit drama op te helderen", meldde hij op Twitter.

Update 21.00 uur:
Ongeveer tweehonderd passagiers zijn opgevangen in sporthal Giraudon in Arras, meldt het ANP. Er wordt nogmaals naar de identiteit gevraagd van de passagiers, dat gebeurde eerder al bij het verlaten van de trein. Er staat water en eten klaar voor de passagiers, van wie vele in shock zijn.

Update 20.55 uur:
Groep Bontes/Van Klaveren gaan kamervragen stellen over de aanslag in Thalys. Er wordt onder andere gevraagd of de minister van Veiligheid en Justitie nu eindelijk bereid is veiligheidsmaatregelen op te schroeven op stations, vliegvelden en andere kwetsbare plaatsen.

Update 20.41 uur:
Het ANP meldt dat de verwondingen van de slachtoffers meevallen. Er is volgens de prefect van het departement Pas-de-Calais maar een persoon gewond geraakt door een of meerdere kogels. Een ander slachtoffer werd verwond door een mes. Een derde gewonde, de Franse acteur Jean-Hugues Anglade, verwondde zijn hand toen hij het alarmglas insloeg.

Update 20.06 uur:
Volgens de Franse krant La Voix du Nord is de dader een man van Noord-Afrikaanse afkomst. Verder zouden de drie Amerikanen die de man hebben overmeesterd militairen in burger zijn die hoorden hoe op het toilet een zwaar vuurwapen werd doorgeladen.