Slowakije: alleen christelijke Syriërs ('is geen discriminatie')

De Slowaakse regering wil de komende twee jaar alleen christelijke vluchtelingen uit Syrië opnemen. Dat heeft een woordvoerder aan de BBC laten weten. Moslims zouden zich in het goeddeels katholieke land namelijk niet thuisvoelen omdat er geen moskeeën staan. Derhalve zou het niet om een discriminerende maatregel gaan.

Maar als de verslaggever doorvraagt windt de zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken er al iets minder doekjes om. De regering zou onrust willen voorkomen omdat islamitische vluchtelingen niet zouden worden geaccepteerd. De Slowaakse regering zei eerder dat zich tussen moslimvluchtelingen terroristen zouden kunnen bevinden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde zich nog niet over de zaak uitspreken, maar benadrukte wel dat iedere vorm van discriminatie van EU-wege is verboden. Omdat de Slowaken de maatregel in het kader van een EU-vluchtelingenprogramma willen invoeren, lijkt deze hoe dan ook weinig kans te maken. 

Polen en de Baltische staten gaven eerder ook al aan een voorkeur voor christelijke vluchtelingen te hebben. Die landen gingen echter niet zover als Slowakije door te suggeren dat vluchtelingen met een moslimachtergrond de toegang zou worden geweigerd.