Nieuwe verkiezingen Turkije op 1 november

Turkije gaat waarschijnlijk op 1 november weer naar de stembus. De kiesraad heeft die datum voorgesteld voor nieuwe parlementsverkiezingen. Die zijn nodig omdat het niet is gelukt een regeringscoalitie te formeren. Premier Ahmet Davutoğlu heeft officieel nog tot zondag om een akkoord te sluiten.

Turkije koos in juni een nieuw parlement. Doordat de Koerdische partij HDP de kiesdrempel van 10 procent haalde, verloor de AK-partij van Davutoğlu en president Recep Tayyip Erdogan de absolute meerderheid. De AK-partij bleef steken op 40,87% van de stemmen en kan daardoor voor het eerst sinds 2002 niet meer alleen regeren.

Premier Davutoğlu onderhandelde tevergeefs met de belangrijkste oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP. Het was ook niet mogelijk om samen te werken met de nationalistische partij MHP en met de HDP.

Boze tongen beweren dat president Erdogan bewust op nieuwe verkiezingen aanstuurt om meer macht naar zich toe te trekken. CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu zei begin deze maand al dat Erdogan de vorming van een coalitie blokkeert. Nu het geweld tussen Turkije en de Koerden is opgelaaid, zou dat de Koerdische oppositie de wind uit de zeilen kunnen nemen.

Bij Turkse verkiezingen zijn er ook stembureaus voor de Turkse gemeenschap in Nederland. Die kon in juni stemmen in Rijswijk en Deventer. Bijna 26.000 mensen brachten in Nederland hun stem uit. Bijna 63 procent stemde op de partij van Erdogan.

Nieuwe verkiezingen Turkije op 1 november
MHP-leider Devlet Bahçeli (links) en premier Ahmet Davutoğlu. (Foto: ANP)