Beurzen blijven het slecht doen

De Europese effectenbeurzen zakten donderdagochtend verder weg na de flinke verliezen van een dag eerder. Beleggers bleven bezorgd over de economische situatie in China en de aanhoudende daling van de olieprijzen. Op het Damrak werden de resultaten van Ahold, Boskalis en BAM beloond met sterke koerswinsten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,2 procent lager op 463,54 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 669,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1 procent aan waarde kwijt. De Duitse DAX-index zakte naar het laagste niveau sinds januari.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis was koploper in de AEX met een plus van bijna 10 procent na veel beter dan verwachte halfjaarcijfers. Supermarktconcern Ahold won 2,9 procent dankzij goede kwartaalresultaten. Kabelbedrijf Altice en verzekeraar Delta Lloyd waren de grootste dalers met verliezen van 4,2 en 3,3 procent. Olieconcern Shell had te lijden onder de aanhoudende daling van de olieprijzen en verloor 1,5 procent.

Euro
In de MidKap prijkte BAM bovenaan met een winst van 7,6 procent. Het bouwbedrijf plukt langzamerhand de vruchten van de reorganisatie die is ingezet. Ook de resultaten van optiekketen GrandVision (plus 3,8 procent) werden positief ontvangen. Grootste daler was apothekersbedrijf Fagron met een verlies van 7,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven waren beleggers niet tevreden over de halfjaarcijfers van Ordina. De automatiseerder zakte diep in de rode cijfers en het aandeel leverde 9 procent in. De producent van elektromagnetische componenten Kendrion werd 5,5 procent lager gezet na tegenvallende resultaten. Ook bouwbedrijf Heijmans (min 11,7 procent), dat woensdag met teleurstellende resultaten kwam, zakte verder weg.

De euro noteerde op 1,1147 dollar, tegen 1,1064 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent in prijs naar 40,27 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent minder en werd verhandeld voor 46,50 dollar per vat.

Beurzen zakken verder weg
Beurzen zakken verder weg (Foto: ANP)