Hongersnood dreigt voor miljoenen Jemenieten

De Verenigde Naties waarschuwen dat in Jemen ernstige voedseltekorten ontstaan. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN wordt de voedselvoorziening in het land bedreigd door het gewapende conflict in dat land. Volgens schattingen van de volkerenbond hebben circa 13 miljoen mensen dringend hulp nodig.

De WFP heeft de situatie de afgelopen dagen onder de loep genomen. Met name bij havens wordt zwaar gevochten, waardoor er onvoldoende hulpgoederen het land in kunnen. Er zou inmiddels sprake zijn van 'onbeschrijfelijk leed'.

Het conflict in Jemen is onderdeel van het sectarische geweld dat de islamitische wereld sinds de zogeheten 'Arabische Lente' van 2011 in zijn greep heeft. Dit heeft plaats tussen soennitische en sjiitische geloofsgemeenschappen. Sjiitische, door Iran gesteunde Houthi-rebellen vechten in Jemen tegen soennitische regeringstroepen. Die worden op hun beurt bijgestaan door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

De Saoedische coalitie kan rekenen op steun van de VS. Deze coalitie bombardeerde onlangs de havenstad Hodeida, waar een hulpschip van de Verenigde Naties ligt. Volgens VN-mensenrechtenchef Stephen O'Brien was dit een schending van het internationale recht. In totaal zou er voor 21 miljoen Jemenieten (zo'n 80 procent van de bevolking) hulp nodig zijn.

Hongersnood dreigt voor miljoenen Jemenieten
Hongersnood dreigt voor miljoenen Jemenieten (foto: ANP)