Asielzoeker mist teen na schot politie

Een 27-jarige asielzoeker uit Kameroen moet het voortaan met een teen minder stellen. De man werd donderdag in Winterswijk door een agent beschoten nadat hij doordraaide. Hij zou een gevaar hebben gevormd voor zijn omgeving.

De politieactie vond plaats op het terrein van het asielzoekerscentrum in Winterswijk. De verwarde Kameroener had vernielingen aangericht en zou mensen hebben bedreigd met een wapen. De politie loste eerste waarschuwingsschoten en gebruikte pepperspray om de man onder controle te brengen; zonder succes.

Daarop werd er op de man geschoten. De agent schoot één teen half weg, raakte de vluchteling ook onder zijn knie en miste eenmaal. De asielzoeker is daarna overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, waar zijn teen is geamputeerd.

Zowel de rijksrecherche als de politie onderzoeken de exacte gang van zaken. De advocaat van de asielzoeker meent dat de politie onterecht heeft geschoten. De man zou niemand hebben aangevallen en slechts een paar passen in de richting van de vier aanwezige agenten hebben gezet.

De Kameroener ligt nog altijd in het ziekenhuis. Waarschijnlijk wordt hij zo snel mogelijk gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.