Joodse zanger geweigerd op festival in Spanje

De Amerikaanse-Joodse zanger Matisyahu mag niet komen zingen op een Spaans Reggaefestival. Anti-Israëlische activisten maakten fel bezwaar tegen zijn komst.

Dat de podia van het festival judenrein blijft, is volledig op het conto te schrijven van de zogenaamde BDS-campagne (Boycot, Desinvestering en Sancties). Deze organisatie was eerder al verantwoordelijk dat het stedenverbond tussen Amsterdam en Tel Aviv niet door ging. Tel Aviv ligt namelijk in Israël, in Israël wonen joden en joden zijn stout, in de optiek van BDS.

Matisyahu (eigenlijk heet hij gewoon Matthew Paul Miller, maar dat verkoopt wat minder goed) mag niet op het Rototom Sunsplash-festival verschijnen omdat hij zich niet nadrukkelijk uitspreekt voor een Palestijnse staat. Daar komt nog bovenop dat hij niet duidelijk is over zijn standpunten betreffende de situatie in het Midden-Oosten. Reden genoeg voor de organisatie om hem van het programma te schrappen.

De zanger heeft via zijn facebookpagina eventjes zijn mening gegeven over de partijdige Spanjaarden: "Het festival bleef eisen dat ik mijn persoonlijke denkbeelden zou verduidelijken, wat duidelijk bedoeld was als druk om mij achter de politieke agenda van BDS te scharen. Het was eerlijk gezegd schokkend en beledigend, dat ze mij, als enige openlijke Joodse artiest, probeerden te dwingen tot het doen van politieke uitspraken. Zijn de andere artiesten van het festival ook gevraagd om politieke uitspraken te doen?"

Dat laatste is niet gebeurd. Je zou bijna aan discriminatie of antisemitisme gaan denken.

Saillant detail is dat een homohatende Jamaicaanse zanger wel nog steeds doodleuk in het programmaboekje te vinden is. En waar Matisyahu nog zingt over spirituele zaken en de briljante ideeën die mensen krijgen na het roken van een joint, heeft meneer Capleton nog wel eens gezongen over het verbranden, aanvallen en het vermoorden van homo's. Dat mag wel want hij heeft niet de schijn tegen dat hij misschien nog wel eens tegen een Palestijnse staat zou kunnen zijn, als Jamaicaan zijnde.

In het verleden heeft hij wel eens dingen gezongen als: "Shoulda know seh Capleton bun battyman [burn gays]/ Dem same fire apply to di lesbian/ All boogaman [gays] and sodomites fi get killed". Bewust niet vertaald, want Jamaicaans is niet te vertalen.

Matisyahu zou aanstaande zondag acte de présence geven. Artiesten die actief oproepen tot een modern 'koop niet bij joden' zijn vooralsnog nog door geen enkel festival of poppodium geweigerd.