Nederzettingenpolitiek Israël veroorzaakt geweld

Om live te aanschouwen hoe mensen om religieuze reden elkaar zonder enige wroeging de hersens inslaan, kan je misschien wel het beste afreizen richting Israël, de Westelijke Jordaanoever om precies te zijn. Een speciale commissie Verenigde Naties heeft er inmiddels z'n tanden in gezet en de kritiek op Israël en de kolonisten is niet mals.

'Nederzettingenpolitiek Israël veroorzaakt geweld', kopt de commissie in. Er zijn wonen ruwweg 350.000 kolonisten aan de verkeerde kant van de Jordaan, het grootste gedeelte daarvan woont in Zone C. Daar zitten een aantal relikneuzen tussen die de -legale- aanwezigheid van Palestijnen niet kunnen verdragen nabij hun -illegale- woonplaats en zo nu en dan laait er geweld op.

Een tragisch voorbeeld hiervan is een gebeuren van zo'n drie weken geleden, toen twee gemaskerde kolonisten een Palestijns dorp binnendrongen en twee brandbommen bij woningen naar binnen gooiden. In een huis was niemand aanwezig, maar in het andere huis zat een gezin. Een baby van 18 maanden oud overleefde de aanval niet en de vader van het gezin stierf later ook aan zijn verwondingen. Speciaal voor deze terreurdaad hadden de 'mannen' bij de bouwmarkt een paar spuitbussen gekocht waarmee ze woorden als 'wraak' en 'lange leve de messias' op muren kalkten.

Volgens de VN is de situatie in Zone C behoorlijk geëscaleerd en dit zou komen door 'klimaat van straffeloosheid met betrekking tot de activiteiten van kolonisten.' Kortom: de Israëlische regering zou te weinig doen om haar religekkies in bedwang te houden.

Daar komt nog bovenop dat Israël extra geld heeft vrijgemaakt om haar illegale activiteiten op de 'westbank' voort te zetten. Het gaat om een financiële stijging van 600 procent ten opzichte van vorig jaar. Hiermee worden huizen en wegen gebouwd om toekomstige kolonisten van alle gemakken te voorzien.

De VN heeft er herhaaldelijk op gewezen dat bouwen op bezet gebied illegaal is volgens de internationale regelgeving, maar hier lijkt het land maling aan te hebben.

Buiten het annexeren van Palestijns grondgebied lijkt er een klimaat van wetteloosheid te heersen in het gebied. Misdaden tegen Palestijnen worden vaker niet dan wel onderzocht en slechts een kleine 7,5 procent van de onderzoeken leidt tot een aanklacht tegen een verdachte.

Naar verluid zijn er in de eerste zeven maanden van dit jaar al zo'n 120 aanvallen van kolonisten op Palestijnen geweest. Hierbij gaat om dingen als schietpartijen, afranselingen tot het overrijden van Palestijnen met voertuigen.

 

Israël bouwt en sloopt in bezet gebied (Foto: ANP)
Het houdt niet op, niet vanzelf