Politie gaat ministeries blokkeren

Actievoerende politieagenten gaan tijdens de algemene beschouwingen de dag na Prinsjesdag menselijke blokkades vormen rond een aantal ministeries. De politiebonden ACP en NPB roepen agenten ook op vanaf 20 augustus niet langer mee te werken aan het uitzetten van vreemdelingen.

Het betekent dat ze vanaf die dag geen dossiers meer aanleveren die nodig zijn om een uitzetting mogelijk te maken. Ook het begeleiden van vreemdelingen bij uitzettingen wordt vertraagd.

Op Prinsjesdag zullen agenten een halve dag het werk neerleggen in het hele land, behalve in Den Haag zelf. Op verzoek van de achterban hebben de bonden besloten om de troonrede, de rit met de Gouden Koets en de presentatie van de miljoenennota ongemoeid te laten. De politie staakt elders in het land dus wel. Dat betekent dat bureaus en afdelingen sluiten.

Massale protestbijeenkomst

De dag na Prinsjesdag leggen politiemensen in het hele land het werk neer om naar Den Haag te komen en daar meerdere ministeries "van de buitenwereld af te sluiten". De bonden stellen dat de dag zal uitmonden in een massale protestbijeenkomst.

Politiemensen voeren al maanden actie voor een betere cao. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit volgens de bonden geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Politie gaat ministeries blokkeren
Politie gaat ministeries blokkeren (Foto: ANP)