Dodental Tianjin stijgt naar 85

Mensen die zich binnen een straal van 3 kilometer van de verwoeste terminal in de Chinese stad Tianjin bevinden, moeten vertrekken. Staatspersbureau Xinhua waarschuwde voor gezondsheidsrisico's. Bewoners zouden in aanraking kunnen komen met gevaarlijke chemische stoffen in de lucht, omdat de wind is gedraaid.

Met luidsprekers riep de politie bewoners en andere aanwezigen op het gebied te ontruimen en een mondkapje voor te doen. Volgens getuigen ontstond er een chaos na de oproep. Veel mensen wisten niet wat ze precies moesten doen. De politie bevestigde zaterdag dat in de verwoeste terminal onder meer het giftige natriumcyanide was opgeslagen. Dit wordt onder meer gebruikt voor de opwerking van goud of zilver uit ertsen en hittebehandeling van metalen.

Persbureau China News Service meldde dat op de rampplek zaterdag nieuwe explosies zijn geweest en dat een brand is opgelaaid. Het zou om zeven of acht ontploffingen gaan. Op zeker drie plekken waren grote rookpluimen te zien.

Sinds de explosies woeden er nog verschillende branden in de havenstad. Door de ramp afgelopen week vielen zeker 85 doden en raakten honderden mensen gewond. De explosies zouden zich hebben voorgedaan nadat een brand in een containerterminal vat kreeg op gevaarlijke stoffen. De schokgolven werden kilometers verderop nog gevoeld.

Mensen geëvacueerd van rampplek Tianjin
Mensen geëvacueerd van rampplek Tianjin (Foto: ANP)