Edward Gal is een genie op een paard

Edward Gal is als ruiter een genie. Dat zei Maarten van der Heijden over de atleet uit Harskamp die donderdag de Nederlandse dressuurequipe naar goud op het Europees kampioenschap in Aken leidde.

De technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie vertolkte daarmee zeer waarschijnlijk de gevoelens van veel kenners: Het tijdperk van Gal stopt niet na Totilas. Andersom is dat mogelijk wel het geval.

Gal schitterde op de piste van Aken met Undercover, waar Totilas met Matthias Rath bleef steken in de grauwe middenmoot. Van leedvermaak was geen sprake. Gal: "Ik ben altijd blij als ik Totilas weer even zie. Of hij mij nog herkent weet ik niet. Het is toch jarenlang mijn paard geweest. Maar dat is vijf jaar geleden. Ik begrijp dat mensen het er nog over hebben. Ik kijk liever vooruit."

Zonder Totilas

In Aken won Gal voor de eerste keer goud zonder Totilas. Met de legendarische hengst behaalde hij in 2009 twee Europese titels en in 2010 drie wereldtitels. Het was niet eerder voorgekomen dat één ruiter met één paard op een WK zoveel goud won. Totilas kon wat geen ander paard kon, zeiden de kenners. Bondscoach Wim Ernes zegt daarover nu: "Het was niet Totilas die fantastisch was, maar de combinatie. Totilas én Edward."

Van der Heijden vindt dat ook. "Edward is een ruiter die het optimale uit een paard kan halen. Dat is geweldig. En elke keer wordt hij weer iets beter. Daarnaast heeft hij het vermogen om te pieken op de juiste momenten." Ernes beaamt dat: "Een absolute topsporter. Als het moet dan staat hij er. Edward voelt perfect aan hoever hij kan gaan met een paard. Waar de grens ligt. Hier in Aken hebben we waarschijnlijk gezien hoe Totilas roemloos ten onder gaat. Terwijl Edward opnieuw wereldtop is."

Anky van Grunsven

Natuurlijk heeft Gal nog niet de status van Anky van Grunsven, die in 2000, 2004 en 2008 de olympische titel veroverde. Inmiddels behoort hij wel tot de grootheden van de dressuursport. Het houdt hem niet bezig. "Ik train met mijn paarden en vind het geweldig als ze beter worden. Het allermooiste is om dan op grote wedstrijden te laten zien hoe goed ze zijn. Dat is het en verder zie ik het wel. Op dit moment zijn wij de blijste equipe van Europa. Ik hoop dat we volgend jaar nog iets blijer zijn."

Volgend jaar zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Edward Gal is een genie op een paard
Edward Gal is een genie op een paard (Foto: ANP)