Griekenland bereikt akkoord met schuldeisers

Griekenland en de internationale geldschieters hebben dinsdag een akkoord bereikt over een nieuwe miljardenlening voor het land. Dit heeft het Griekse ministerie van Financiën bekendgemaakt.

"Er is een akkoord bereikt. Enkele kleine details worden nog besproken"', zei minister van Financiën Euclid Tsakalotos na marathongesprekken die de hele nacht duurden. Met de deal blijft Griekenland in de eurozone en is een faillissement van het land afgewend.

Athene heeft een driejarig leningenprogramma voor circa 86 miljard euro nodig uit het Europees noodfonds ESM. Sinds half juli onderhandelde de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM over de voorwaarden voor de steun. Precieze details over het steunprogramma zijn nog niet bekend.

Witte rook

Een functionaris van het ministerie liet eerder al weten dat de partijen overeenstemming hebben over de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van Griekse staatseigendommen. "Eindelijk hebben we witte rook", zei deze.

De partijen wilden het liefst voor 18 augustus tot een akkoord komen, zodat ook het Griekse parlement de tijd heeft om in te stemmen met de plannen. Twee dagen daarna moet Griekenland een flinke afbetaling doen bij een van zijn geldschieters, de Europese Centrale Bank (ECB).

Griekenland bereikt akkoord met schuldeisers
Griekenland bereikt akkoord met schuldeisers (Foto: ANP)