Nieuw-Zeelanders mogen nieuwe vlag kiezen

Nieuw-Zeeland krijgt mogelijk een nieuwe vlag. De inwoners gaan bepalen of dat doorgaat en welke vlag dat wordt. De overheid heeft maandag een lijst met veertig mogelijke ontwerpen gepresenteerd. Een panel kiest half september de vier beste ontwerpen en in 2016 mag de bevolking zich in een referendum uitspreken.

Creatieve Nieuw-Zeelanders zijn massaal aan de slag gegaan om een nieuwe vlag te ontwerpen. Er kwamen 10.292 inzendingen binnen. Daar zaten de raarste creaties tussen (filmpje). Een 12-koppig panel heeft alle inzendingen bekeken en een officiële longlist samengesteld met veertig ontwerpen.

De huidige vlag van Nieuw-Zeeland is officieel in gebruik sinds 1902. Op de blauwe vlag is linksboven is de Britse Union Jack te zien; die symboliseert het Nieuw-Zeelands lidmaatschap van de Britse gemenebest. Rechts op de vlag staan de sterren van het sterrenbeeld Zuiderkruis uitgebeeld. Naast de officiële vlag wappert ook regelmatig een vlag van de Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

Australië
De vlag van Australië is bijna identiek aan die van Nieuw-Zeeland. Dat is een voorname redenen waarom de Nieuw-Zeelanders een andere vlag willen; eentje waarmee het land zich meer onderscheidt. De discussie over een nieuwe vlag speelt al decennia, maar wordt nu echt concreet. Overigens klinkt de roep om een nieuwe vlag ook in Australië.

In de longlist van Nieuw-Zeeland komen een paar elementen regelmatig terug, zoals een golf en het Zuiderkruis. Populair is vooral de zilveren boomvaren. Die plant is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Onder meer het leger en het nationale rugbyteam dragen de varen op hun kleding.

Referenda
Medio september bepaalt het panel welke vier ontwerpen op de shortlist komen. Nieuw-Zeelanders mogen zich eind 2015 in een eerste referendum uitspreken over de vlag van hun voorkeur. Komend voorjaar komt er een tweede referendum. In dit bindende referendum neemt de winnende vlag het op tegen de huidige vlag.