'Familie Marokkaanse crimineel kocht rechtbank om'

Er zijn sterke aanwijzingen dat de familie van Hamza B. de rechtbank in het Marokkaanse Tanger heeft omgekocht om een levenslange gevangenisstraf te voorkomen. De veroordeelde kreeg daardoor volgens Het Parool twintig jaar, terwijl zijn mede-criminelen in Nederland levenslang de cel in draaien.

De 27-jarige B. werd veroordeeld voor zijn aandeel in de geruchtmakende 'wildwest'-schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Daar werden twee jonge Marokkanen met kalasjnikovs doodgeschoten, die niet eens het doelwit waren. Het betreft er een in een reeks 'prutsliquidaties' die de hoofdstad de laatste jaren teisteren. Daarbij lijkt het openlijke gebruik van grof geweld belangrijker dan het resultaat. Bij dergelijke schietpartijen verloren al meerdere onschuldigen het leven. Twee motoragenten overleefden de kogelregen ternauwernood.

De zaak tegen Hamza B., die naar Marokko vluchtte, werd meermaals vertraagd door personeelswisselingen bij de rechtbank. De voorzitter van destijds zou bij de omkoping hebben bemiddeld. Naar verluidt is er 180.000 euro betaald in ruil voor een mildere straf. Dat zou een blamage zijn voor het Nederlandse OM, dat juist deals met de Marokkaanse justitie sloot om te kunnen laten zien dat vluchten naar Marokko niet loont.

Wraking
De advocaat van de motoragenten probeert de zaak nu via een wrakingsverzoek te heropenen. Het doelwit gaf al eerder aan dat er sprake was van corruptie in de zaak, maar hij werd aanvankelijk niet geloofd omdat hij de beschuldigingen vanuit wrok zou hebben geuit. Deze Abdelkhaliq B. werd maar liefst zeventien keer geraakt maar overleefde de schietpartij desondanks. Hij legde vervolgens zeer gedetailleerde verklaringen af waarmee justitie verschillende veroordelingen rond kon krijgen.

De aantijgingen over corruptie zijn nu door verscheidene getuigen bevestigd. Onder meer door een Marokkaanse officier van justitie, die het smeergeld weigerde en daarom van de zaak werd gehaald. Volgens het ANP heeft het Nederlandse OM inmiddels documenten naar Marokko gestuurd en de autoriteiten om opheldering gevraagd.