Kromowidjojo met oogkleppen op naar Rio

De oogkleppen gaan op, vanaf nu tellen alleen de Olympische Spelen nog maar voor Ranomi Kromowidjojo. De zwemkoningin van Londen 2012 kreeg bij de WK in Kazan de bevestiging dat ze weer aansluiting heeft bij de wereldtop. 'Kromo' werd vierde op de 100 meter vrije slag en pakte zilver op de 50 vrij. In de wetenschap dat het alleen nog maar beter kan, zet ze komend jaar alles opzij om in Rio de Janeiro opnieuw te pieken.

"Bij alles wat ik ga doen, zal ik mezelf afvragen: ga ik hier sneller van zwemmen of niet?", aldus Kromowidjojo. "Iedereen traint hard, het belangrijkste is juist wat je doet als je niét in het zwembad ligt. Daar zal ik goede keuzes in moeten maken. Ik ga eerst even vakantie vieren, maar daarna gaan de oogkleppen op. Ik zal nóg strakker gaan leven, me nergens meer door laten afleiden en dus heel veel 'nee' zeggen. Maar bovenal ga ik heel veel plezier hebben in het zwemmen zelf."

Met Patrick Pearson sinds vorig jaar als haar coach heeft de 24-jarige Groningse de weg richting de top hervonden. Na enkele moeizame jaren, waarin ze met Marcel Wouda en Christaan Sloof in korte tijd twee trainers versleet, is de focus terug bij het boegbeeld van het Nederlandse zwemmen. "Met Patrick gaat het heel goed. We hebben vorig jaar de juiste keuze gemaakt door de EK in Berlijn over te slaan. Een goede investering, die betaalt zich nu uit. Dit WK was een erg goed opstapje naar volgend seizoen."

Voor 'Kromo' waren de WK in Kazan dan ook niet meer dan een meetpunt op weg naar het grote doel, prolongatie van haar olympische titels in Rio de Janeiro. Het verklaarde de opvallende blijdschap na haar vierde plaats, doorgaans toch een zeer ondankbare plek voor een sporter, op de 100 vrij. Kromowidjojo leerde daar dat het gat met de zusjes Bronte en Cate Campbell en de Zweedse Sarah Sjöström niet zo groot meer is. Op de 50 vrij volgde zondag opnieuw een bevestiging.

De Groningse moest weliswaar haar wereldtitel op de sprint afstaan aan Bronte Campbell, maar het verschil was te overzien (24,12 om 24,22). "Natuurlijk is Bronte een grote concurrente voor volgend jaar. Maar qua tijden viel het me allemaal wel mee. Ik had eigenlijk verwacht dat je in de 23 seconden had moeten zwemmen voor goud."

Zonder wereldtitel, maar met bemoedigende resultaten en scherpe tijden op zak gaat Kromowidjojo toewerken naar de Spelen. Stiekem vindt de tweevoudig olympisch kampioene het helemaal niet zo erg dat ze dat vanuit de schaduw kan doen. "Tweede worden is een goede uitgangspositie, daardoor blijf je 'eager' en gretig. Natuurlijk wil ik altijd goud winnen, maar voor nu is dit supergoed. Goud bewaren we wel voor de volgende keer."

Kromowidjojo met oogkleppen op naar Rio
Kromowidjojo met oogkleppen op naar Rio (Foto: ANP)