WK zwemmen afgesloten, opvallende afwezigheid van Sun

Bij het WK zwemmen in Kazan zijn de laatste nummers gezwommen. Opvallend was dat Yang Sun als titelverdediger niet van start ging op de 1500 meter vrije slag. Daarover gaan verschillende verhalen de ronde; naast hartproblemen wordt ook gezegd dat hij een Braziliaanse zwemster zou hebben geslagen bij het inzwemmen.

Wat er ook aan de hand was; de kampioen van 2011 en 2013 stond niet aan de start en dat maakte de weg vrij voor de Italiaan Gregorio Paltrinieri. Die pakte deze kans met beide handen aan en pakte in 14.39,67 een gouden medaille en verbeterde ook het Europees record. Zilver was voor de Amerikaan Connor Jaeger, die anderhalve seconde toegaf op Paltrinieri.

Op de 400 meter wisselslag bij de vrouwen ging het goud naar Katinka Hosszu. De topfavoriete deed een aanval op het onwaarschijnlijke wereldrecord van Shiwen Ye en leek lang op weg deze te gaan te verbeteren. Bij het wereldrecord werd er echter een bizar sterke 100 meter vrije slag gezwommen, waaraan de Hongaarse niet kon tippen.

Het toernooi werd traditioneel afgesloten met de wisselslag estafettes. Bij de mannen ging deze titel naar het favoriete Amerika. De Amerikanen, met Ryan Murphy, Kevin Cordes, Tom Schields en Nathan Adrian, wonnen in 3.29,93 na een spannende slot van de race. Daarin kwam Australië met slotzwemmer Cameron McEvoy nog dichtbij, maar strandde uiteindelijk op 0,15 seconde van het goud.

Het laatste goud van het toernooi ging naar China, dat bij de vrouwen de estafette wist te winnen. Yuanhui Fu, Jinglin Shi, Ying L en Shen Duo bleven in 3.54,41 Zweden en Australië voor.