Meerdere doden en tien gijzelaars bij aanslagen hotels Mali

Drie hotels in het oosten van Mali zijn vrijdag aangevallen door onbekenden met machinegeweren. Er zijn al meerdere mensen overleden, en op dit moment worden gijzelaars vastgehouden.

Sévaré, de plek waar de hotels staan, ligt circa 500 kilometer van Gao, waar Nederlandse blauwhelmen zijn gelegerd.

Update 14.30 uur:
Volgens een getuige zijn de aanvallers nog altijd binnen. Het leger probeert de hotels binnen te komen. Ook wordt er door een bewoner verteld dat de terroristen Westerlingen probeerden te ontvoeren, maar dat dat niet gelukt is.

Update 15.04 uur:
Vermoedelijk is een radicale islamitische groep verantwoordelijk voor de aanslag. Verder is het onduidelijk om hoeveel hotels het nou precies gaat. Verschillende bronnen melden dat het maar om één hotel gaat, andere bronnen zeggen twee of drie.

Update 15.48 uur:
Er zijn volgens militaire bronnen aan AFP vier personen om het leven gekomen, twee daarvan zijn Malinese militairen. Ook zijn er in de hotels personen gegijzeld.

Update 17.13 uur:
Het dodenaantal loopt steeds verder op. Bij de aanslag zijn er ten minste zeven mensen overleden, waarvan vier Malinese soldaten, twee schutters en een nog onbekend persoon. Volgens een woordvoerder van het Malinese leger zijn er mogelijk drie Russische piloten ontvoerd, maar de Russische ambassade ontkent dat.

Update 20.24 uur:
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is verontrust over de berichten over aanslagen, liet hij weten. ''Hoewel nog niets bekend is over daders van de aanslagen en hun motieven, hoop ik dat het vredesproces hierdoor niet wordt belemmerd'', zegt hij.

Update 23.23 uur:
Er worden zo'n tien gijzelaars vastgehouden in een hotel. Dat heeft een woordvoerder van het Malinese leger bekendgemaakt. ''De gewapende mannen zijn het hotel binnengedrongen en hebben de mensen gegijzeld. Het leger is op zoek naar een oplossing'', aldus de woordvoerder. Een van de gijzelaars heeft de Russische nationaliteit, aldus de Russische ambassade in de Malinese hoofdstad Bamako.

Verder heeft de VN-vredesmissie Minusma laten weten dat een van de dodelijke slachtoffers van de aanslagen een medewerker van de Verenigde Naties is. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend.

Er zijn al zeker acht mensen omgekomen.

Aanslagen op drie hotels in Mali
Aanslagen op drie hotels in Mali (Foto: ANP)