Spinoff voor hitserie Empire 'zeer waarschijnlijk'

De Fox-serie Empire, die in maart een succesvol eerste seizoen afsloot en al in januari was verlengd voor een tweede seizoen, krijgt zeer waarschijnlijk een spinoff. Dat bevestigde bedenker Lee Daniels tijdens een persgesprek voor de Television Critics Association.

"Er komt een spinoff van Empire, dat is zeker," meldde Daniels. Volgens hem is er veel te vertellen over Cookie, gespeeld door Taraji P. Henson, haar familie, en haar achtergrond. De serie zou zich dan ook positioneren als een prequel: "Laten we teruggaan en begrijpen wie haar moeder is, haar zussen, laten we begrijpen wat haar gemaakt heeft," lichtte hij toe.

Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen om met een spinoff aan de slag te gaan, mede omdat Empire zelf nog alle aandacht vereist. De serie, die 12 afleveringen had in het eerste seizoen, krijgt er 18 in het komende seizoen. "Het was eerst wel eng, maar Fox heeft ons een goede planning gegeven om de show uit te rollen." Volgens Daniels zal het seizoen bestaan uit eerst tien afleveringen, dan de winterstop en vervolgens de laatste set. "De show wordt net zo goed als het al was, we hebben niet het gevoel dat we te veel moeten doen," aldus Daniels, die toelichtte dat het tempo een klein beetje wordt verlaagd om niet te vroeg op te branden.

Ook wordt het aantal gaststerren een stukje teruggebracht. Het eerste seizoen had onder andere Mary J. Blige, Rita Ora, Snoop Dogg en Patti LaBelle in gastrollen. Het tweede seizoen zal onder andere Mariah Carey, Lenny Kravitz, Denzel Washington, Oprah Winfrey en Alicia Keys hebben, maar het moet niet overheersen, vindt de producer. "Hoe meer celebrities, hoe meer sterren we in de show stoppen, hoe minder je kunt vertellen over de familie. Als we je een beetje Denzel en Oprah kunnen geven is dat leuk, maar het moet wel over de familie blijven gaan."

Promotie voor de show legt echter wel de nadruk op de sterren; hoewel een deal met Mariah Carey nog niet rond is, is zij al wel door de producers en PR-mensen opgepikt als belangrijkste wapenfeit voor voor het tweede seizoen van de serie, dat op 23 september op het Amerikaanse Fox begint. De Nederlandse Fox heeft geen datum bekend gemaakt, maar noemt wel september als de start van Empire 2, terwijl het eerste seizoen pas in Nederland werd uitgezonden toen het in de VS al was afgerond.

Empire: Terrence Howard en Taraji P. Henson
Terrence Howard en Taraji P. Henson