Honda met nieuwe motor naar Spa

Honda zal voor de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps een verbeterd motorblok meenemen. Volgens Honda's motorsportbaas Yasuhisa Arai zijn de betrouwbaarheidsproblemen overwonnen en kan nu de focus worden gelegd op prestaties. De extra paardenkrachten moeten het Formule 1-team McLaren verder naar voren te helpen op de grid.

Arai: "Na de zomerpauze is ons plan om een nieuwe specificatie motor mee te nemen, waarvoor wij enkele van ons nog beschikbare tokens inzetten. Wij richten ons nu op de verbrandingsmotor. De regels zorgen ervoor dat deze zeer efficiënt moet werken, dus willen wij de karakteristiek veranderen door het ontwerp van de verbrandingskamer, de inlaat en de layout van de uitlaat aan te passen."

Ook zal er een as in de versnellingsbak vervangen worden om de frictie te verminderen. Niet alle onderdelen zullen direct voor Spa beschikbaar zijn, maar volgen in de weken erna.

Arai geeft wel toe dat Honda de terugkeer in de Formule 1 onderschat heeft. "De sport is immens veranderd sinds de glorietijd van McLaren-Honda. De huidige technologie is vele malen geavanceerder en het is lastig om een goede auto te bouwen. Wij wisten dat het niet makkelijk zou worden, maar wisten niet dat het zo lastig zou zijn. Wij moesten iets radicaals doen om de topteams te kunnen verslaan en dat is ons ultieme doel, de besten verslaan."

Begin dit seizoen kampte Honda met nogal wat betrouwbaarheidsproblemen. Zo werkte de turbo niet optimaal doordat deze te veel ingezet moest worden om het hybride energieterugwinsysteem aan te drijven in plaats van meer lucht in de verbrandingsmotor te krijgen. Hierdoor werken de onderdelen tegen elkaar in plaats van samen, waardoor er meer betrouwbaarheidsproblemen waren dan verwacht. Arai ziet de toekomst zonnig in en houdt vast aan de visie die Honda heeft bij de ontwikkeling van de motor.