CL: Uitslag Ajax - Rapid Wien

Ajax heeft zich onnodig naar de playoffs van de Europa League gevoetbald. De Amsterdammers slaagden er vandaag in de return van de derde voorronde niet in om af te rekenen met Rapid Wien (2-3), waardoor het miljoenenbal dit jaar aan de Nederlandse hoofdstad voorbij gaat.

Dat Ajax niet doorgaat in de Champions League heeft het volledig aan zichzelf te wijten. De ploeg van coach Frank de Boer gaf vorige week in Oostenrijk tegen tien man een 0-2 voorsprong uit handen (2-2, red.) en maakte vandaag in de ArenA ook een niet al te zekere indruk.

Na een kwartier voetballen ging Daley Sinkgraven voor de eigen verdediging kinderlijk in de fout, waarna Robert Beric een panklare voorzet van Stefan Stangl binnen wist te koppen. Ajax wist dat het moest scoren en werd dan ook gevaarlijk, maar in de eerste helft kwam alleen Viktor Fischer dichtbij. Aan de andere zijde zette Louis Schaub via Ajax-verdediger Joël Veltman zomaar de 0-2 op de borden.

De Boer gaf zijn ploeg in de rust een donderspeach en dat had snel effect, want Arek Milik scoorde de aansluitingstreffer na goed voorbereidend werk van Mitchell Dijks. Ajax ging steeds aanvallender spelen en met wissels Nemanja Gudelj en Yaya Sanogo werd Rapid Wien stevig onder druk gezet. Dit resulteerde in de 2-2 van Gudelj na hulp van Sanogo.

Daley Sinkgraven verbijt de pijn na de derde goal van Rapid Wien (Pro Shots/Stanley Gontha)

Toch werd de voorsprong niet lang behouden, want twee minuten na de gelijkmaker maakte Schaub de 2-3 en stuurde hij Ajax naar de Europa League. Wat Ajax en De Boer ook probeerden, gescoord werd er niet meer in de ArenA.

Na de uitschakeling wacht voor Ajax de playoffs van de Europa League. Hiervoor wordt vrijdag in het Zwitserse Nyon geloot. AZ en Vitesse kunnen zich bij de Amsterdammers voegen, mits ze deze week hun tegenstanders verslaan.