Hijsklus Alphen al vanaf begin verkeerd aangepakt

Een anonieme Noord-Hollandse kraandeskundige, die werkzaam is voor een engineeringbedrijf dat de ontwikkeling van kranen voor specialistische klussen verzorgt, zegt in de Gooi- en Eemlander dat deze klus nooit op deze wijze had mogen worden uitgevoerd.

De kraanspecialist, die onder andere inspectie en certificering van ervaren keurmeesters en inspecteurs verzorgt, zegt dat hijsen met twee kranen sowieso grote extra risico's met zich meebrengt. Na het bekijken van de video zegt hij dat de achterste ponton en hijskraan al te klein was voor deze last. Op de video is ook te zien dat de achterste ponton als eerste uit balans raakt. Tevens hebben pontons en het gebruikte type kranen als nadeel dat ze over de zijkant heel veel minder draagvermogen hebben. De pontons zouden ook gezekerd moeten zijn met palen.

Maar zelfs dan is een hijsklus met dit gewicht extreem riskant. De specialist schrikt ook van het feit dat een gerenommeerd kraanbedrijf op deze wijze te werk gaat. Dit is eerder iets wat je bij beginners of onervaren mensen zou verwachten zegt hij. Verder zegt hij dat de gebruikte kranen geen 'goedkope dingetjes' zijn en dat men mag verwachten dat er ervaren machinisten op zitten.

Hij vertelt verder dat bij een opstelling met twee kranen zoals deze het samenspel van gewicht verdelen erg belangrijk is. Als één van de kranen de balans verstoort is er geen redden meer aan.

De Gemeente Alphen laat via nos.nl weten dat ze bekend waren met de risico's van vallende kranen of materialen. Tevens verwijst de gemeente er naar dat ook de uitvoerder en aannemer een plan moesten maken om die risico's in te perken. In het veiligheidsplan van de gemeente staan wel suggesties over ondersteuning door stempels, extra borging van de hijslast en vrijhouden van het valbereik.