'Unilever, ruim je rotzooi op'

De Indiase rapper Sofia Ashraf weet met een rap tegen Unilever de nodige aandacht te genereren. In het nummer, dat inmiddels meer dan een miljoen keer is bekeken op YouTube, beschuldigt ze het Nederlands-Britse bedrijf van vervuiling. "Unilever, ruim je rotzooi op", rapt de Indiase.

De rap draait om een voormalige fabriek van het Indiase dochterbedrijf van Unilever in de plaats Kodaikanal. Daar werden tot veertien jaar geleden thermometers gemaakt. Bewoners van het gebied zeggen dat de grond eromheen verontreinigd is met kwik en dat ze daardoor gezondheidsschade hebben opgelopen.

Hindustan Unilever sloot de fabriek, zodra het ontdekte dat met kwik vervuilde glasresten aan een afvalbedrijf in de buurt werden verkocht. Dat was in weerwil van de eigen regels van het bedrijf. De fabriek en de machines werden in 2006 gereinigd, stelt het bedrijf. Mogelijk moet echter nog een bodemsanering volgen, maar de Indiase autoriteiten hebben daar volgens Hindustan Unilever nog geen besluit over genomen.