Corruptie bij Servische lottotrekking?

Servië is in rep en roer sinds de laatste lottotrekking op tv, schrijft NRC. Tijdens de live-uitzending rolde bal nummer 27 uit de machine, maar onderin beeld kwam 21 te staan. Foutje? Zou kunnen, maar even later rolde daadwerkelijk nummer 21 uit het apparaat. Corruptie?

Dinsdag ging het mis bij de wekelijkse trekking van de nationale loterij. Drie ballen waren getrokken, de machine husselt de ballen opnieuw en trekt de vierde bal. Duidelijk zichtbaar staat er 27 op, maar op het scherm verschijnt 21. De presentatrice kijkt even vertwijfeld opzij, maar de trekking gaat verder. Tot ieders verbazing rolt nummer 21 nu wel uit het apparaat. Sindsdien is Servië in de ban van de gebeurtenis: was hier sprake van corruptie?

Onderzoek
De loterij is in handen van de staat en wordt gerund door mensen die via politieke connecties zijn aangewezen. Media zijn er bovenop gesprongen en de openbaar aanklager is inmiddels een onderzoek gestart. Daarbij zijn de presentatrice en vier van haar collega’s ondervraagd terwijl ze aan een leugendetector zaten.

Premier Aleksandar Vucic reageerde ook: 'Als er sprake was van criminele activiteiten zullen deze mensen verantwoording afleggen aan de wet. Het pad naar de gevangenis is erg kort.' Het bedrijf achter de loterij spreekt van een technische fout en noemt de gebeurtenis toeval. De uitslag van dinsdag wordt niet gewijzigd. Gek genoeg stapte het hoofd van de loterij donderdag wel op, 'uit morele gronden'.