Link tussen Turkije en IS nu 'onmiskenbaar'

De relatie tussen Washington en Ankara staat op scherp sinds er documenten zijn opgedoken waarin Turkije samenwerkt met Islamitische Staat, dat meldt The Guardian.

In een rapport dat afgelopen zondag door een anonieme Westerse functionaris werd gepubliceerd staat dat bewijs van handel tussen IS en de Turken"onmiskenbaar" zijn. Volgens de functionaris zijn er tijdens een huiszoeking van Amerikaanse special forces bij IS lid Abu Sayyaf in Syrië (die nu geniet van zijn maagden) documenten gevonden van het geheime verbond.

"Daar zijn honderden flash drives en documenten in beslag genomen", zei de functionaris. "Op dit moment worden ze geanalyseerd, maar de samenspanning tussen Turkije en IS is op dit moment al zo ontzettend duidelijk dat dit het einde kan betekenen van de relatie tussen Washington en Ankara."

De gedode terrorist was verantwoordelijk voor het smokkelen van olie in Syrië. De olie vond vervolgens haar weg op de zwarte markt waar het voor veel geld door Turken werd gekocht. Dit genereerde veel inkomsten voor de terreurgroep.

Het rapport komt net op het moment dat Turkije is begonnen met het bombarderen van Islamitische Staat in Syrië en de PKK in Noord-Irak.