Makers Sense8 zijn klaar voor een tweede seizoen

Het in juni verschenen Sense8 wordt nog steeds door Netflix-leden ontdekt, maar over een tweede seizoen is officieel nog niets bekend; de streamingdienst moet er nog groen licht voor geven. De schrijvers van de serie staan echter te springen om verder te gaan.

Dit blijkt uit de woorden van J. Michael Straczynski tijdens een pabel voor de Television Critics Association. "We wachten nog steeds het bericht af, en we zijn voorzichtig optimistisch, maar het is de beslissing van Netflix," aldus de schrijver en producer, die de serie schreef samen met Lana en Andy Wachowski. Het drietal heeft een langetermijnplan om de ingewikkelde plotlijnen van de serie verder te ontwikkelen. "We kijken naar wat er voor ons ligt en en zeggen tegen elkaar 'Waar gaat dit heen?' Seizoen een is een origineverhaal en seizoen twee heeft een bepaalde verhaallijn en vanaf daar werken we het verder uit. Maar dat ga ik hier niet verklappen, want dan is de verrassing weg."

Straczynski voegt toe dat voor het eerste seizoen een grote uitdaging lag in het correct uitwerken van de continuïteit van de personages, die zich verspreid over verschillende continenten bevinden, maar wel constant met elkaar in contact staan. "Toen we het verhaal aan het uitwerken waren hadden we de personages in Chicago. We hadden grote metalen borden en daarop stond alle plot en informatie over de personages. En het was personages deze kant op en tijdlijn die kant op," neemt Straczynski de aanwezigen mee in de schrijverskamer. "En doen dacht ik: crap. Tijdzones. Want als Nomi in San Francisco is en hulp nodig heeft van Sun, dan slaapt zij." De schrijver legt uit dat ze dat hebben opgelost door meerdere klokken in de kamer te hangen.

Sense8 viel bij veel kijkers ook op door de soms nogal grafische seksscènes, waaronder een orgie met meerdere hoofdpersonages. "We wilden een show doen die echt voor volwassenen was, voor grote mensen," legt Straczynski uit. "Er is een neiging binnen sciencefiction om het voor iets anders dan volwassenen te maken. Het is vaak een middel en niet echt het doel, niet echt de reis, de ontwikkeling van de personages. En we wilden het graag over die ontwikkeling laten gaan. We willen het over volwassenen laten gaan, omgaan met volwassen issues als transgenderisme, identiteit, privacy en al die dingen waar men het nu over heeft."

De show was ook baanbrekend in het hebben van een transgender personage, maar tegelijk een andere manier te vinden om op haar te focussen. "Er is nooit een trans personage geweest in een film of serie waarin het niet juist over zijn of haar transitie gaat," aldus Jamie Clayton, die de rol van Nomi speelt. "Niemand boeit het hier, want uiteindelijk moet het er niet om gaan dat ze trans is."

Het eerste seizoen van Sense8 duurt twaalf afleveringen en wordt door Netflix-leden met ruim vier uit vijf sterren gewaardeerd. Voorafgaand aan het verschijnen van het eerste seizoen wierpen we een korte blik op de serie, en op het FOK!forum zijn inmiddels ook enthousiaste kijkers te vinden.

Sense8: Freema Agyeman en Jamie Clayton (Foto: Netflix)
Sense8: Freema Agyeman en Jamie Clayton (Foto: Netflix)