Champions League: Uitslag Rapid Wien - AFC Ajax

Ajax flitste even in het Ernst Happel Stadion in Wenen, maar gaf na rust een comfortabele voorsprong weg. Een hoofdrol voor de nieuwe captain Davy Klaassen (2-2).

Na een kalm, bijna saai, eerste kwartier kreeg thuisploeg Rapid in Wenen de eerste voorzichtige mogelijkheden. Steffen Hofmann schoot te gehaast de bal over de goal, even later zag Philipp Schobesberger bij zijn inzet hoe Jasper Cillessen een hand tegen de bal kreeg. Ajax had zich tot aan dat moment beperkt tot verdedigen en was nog niet echt gevaarlijk geweest.

Goal met historisch tintje
De 0-1 in de 25ste minuut viel precies op het goede moment. Daley Sinkgraven ging op het juiste moment diep, speelde de back door zijn benen en zag hoe Davy Klaassen met een puntertje – we waren nota bene toch in Wenen – doelman Ján Novota kansloos liet. De ploeg van Frank de Boer leek ontketend door die openingstreffer, want een minuut later kreeg het dé kans op 0-2. Anwar El Ghazi en Arkadiusz Milik waren er samen uit, maar de rechtsvoor ging met buitenkant rechts voor eigen succes in plaats van de Pool te bedienen.

Een kleine tien minuten later maakte El Ghazi wél de goede keuze door vanaf links Nemanja Gudelj aan te spelen, maar de oud-AZ’er schoof de bal naast de goal. Sinkgraven schoot daarna de bal nog met zijn zwakke rechterbeen voorlangs, maar weer was Ajax Rapid, dat naar de rust snakte, te snel af. De rust kwam drie minuten te laat, want in de 43ste minuut verdubbelde Klaassen met zijn tweede van de avond de score. De nieuwe captain kopte raak uit een goede voorzet van Milik, die als natuurlijke afmaker nu ook van waarde bleek als aangever.

Ander gezicht na rust
In weelde levend, meldde Ajax zich na rust weer in het Ernst Happel Stadion. Ging het hier de klus in de derde voorronde Champions League alvast klaren? Daar leek het na drie minuten niet op. Kainz sprintte mee met een aanval, kwam goed voor Tete en tikt de bal achter Cillessen uit een voorzet van Beric. Erg schrok Ajax daar niet van, al had de formatie van De Boer het na rust wel moeilijker met het creëren van kansen. Na een uur kwam Schwab met twee gestrekte benen zó weerzinwekkend in op Riedewald, dat hij moest inrukken en Ajax de zege binnen leek te hebben. Een derde goal erbij en de play-offs zouden een feit zijn.

Juist na de rode kaart, wanneer je dacht dat Ajax de derde voorronde Champions League met een derde uitgoal in het slot kon gooien, zakten de Amsterdammers meer in en kreeg Rapid nog wat kansjes. Eerst kwam het nog goed weg: Petsos schoot over en Cillessen voorkwam met twee handen dat Stangl van afstand raak schoot. Even later had Beric op aangeven van Schaub wél succes toen hij de bal van dichtbij in het Ajax-doel prikte. Met elf tegen tien gaf Ajax zo de overwinning weg. Een flinke smet op een avond die er na drie kwartier zo rooskleurig uitzag. Ajax zocht daarna, met Fischer en Sanogo als frisse aanvallers, naar de 2-3, Bazoer (afstandsschot) en Fischer (teenlengte tekort) kwamen er heel dichtbij, maar Ajax mocht nog van geluk spreken dat Rapid geen derde maakte (2-2).