Migranten bestormen massaal de Kanaaltunnel

Naar schatting 2200 mensen hebben in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd in Calais de Kanaaltunnel binnen te dringen. Dat is volgens een mededeling dinsdag van de exploitant Eurotunnel het grootste aantal in ruim anderhalve maand.

De bestorming van het terrein waar de tunnelingang is, is volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wel afgeslagen. Slechts twintig migranten slaagden erin over de hekken heen in de buurt van de tunnel te komen. Ze probeerden op rijdende treinwagons te komen. Er zijn aanhoudingen verricht, zei de Franse bewindsman die met zijn Engelse collega Theresa May dinsdag over de kwestie heeft gepraat.

Dagelijks proberen tussen de 1500 en 2000 mensen via de Kanaaltunnel naar Engeland te gaan, op zoek naar een beter bestaan. Sinds begin juni zijn daar acht doden bij gevallen.

Eurotunnel verwijt de Franse autoriteiten te weinig te doen om de migranten bij de tunnel weg te houden. Cazeneuve heeft de baas van Eurotunnel, Jacques Gounon, volgens de krant Le Figaro pas een boze brief geschreven. Hij vindt dat de onderneming nalaat zich voldoende in te spannen om het groeiende probleem aan te pakken.

Boze boeren
De toch al penibele situatie is de afgelopen periode gecompliceerd door acties en blokkades van boze Franse boeren. Binnen de vrachtverkeersaders die zo zijn ontworpen dat er kan worden doorgereden, ontstaan met regelmaat opstoppingen, waarop wanhopige migranten proberen in, op, en zelfs onder de trucks te komen.

Worden ze gesnapt, dan stuurt de politie ze weer heen. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben afgesproken samen te werken om migranten terug naar het land van herkomst te sturen, maar het is inmiddels bekend hoe ingewikkeld dat in veel gevallen is. Zo weigeren veel landen bijvoorbeeld om hun onderdanen terug te nemen.

Identiteitsbewijzen
De vraag dringt zich op waarom migranten na al een barre tocht te hebben ondernomen, zo nodig hun leven nogmaals willen wagen om in het Verenigd Koninkrijk te komen. Het antwoord ligt in ieder geval deels in het ontbreken van een identificatieplicht. Dat betekent dat migranten een kans hebben zich na verloop van tijd 'vanzelf' gelegitimeerd te krijgen. In Nederland zou dat vanwege het bevolkingsregister onmogelijk zijn.

In 2006 probeerde de toenmalige Labour-regering een wet voor identiteitsbewijzen voor iedere inwoner in te voeren, maar dit heeft tot nu tot altijd op grote weerstand gestuit. Volgens sommige analisten zal invoering van de door de Britten zo gehate ID cards het migratieprobleem echter direct met minstens de helft doen afnemen.

Grote bestorming Kanaaltunnel
Migranten bestormen massaal de Kanaaltunnel (Foto: ANP)